Puha, kender du det. Man vil gerne lave et halsbånd og så kigger man på sin samling af farver, og hvilke farver skal man så vælge?
Selv har jeg fire forskellige måder at arbejde med farver på. For at følge det jeg skriver, kan det være en god ide at have en farvecirkel at se på. Sådan en kan du se her: Farvecirkel
Analoge farver
Lige for tiden er jeg ret vild med at arbejde med et analogt farvevalg. Dvs. jeg vælger farver der ville ligge op ad hinanden, hvis jeg så på farvecirklen. Det hjælper til at halsbåndet ikke bliver alt for poppet og det indtryk man får bliver meget roligt og afdæmpet. Personligt synes jeg det passer rigtig godt til almindelige hverdagshalsbånd. Her kan du se nogle eksempler på halsbånd, hvor jeg har arbejdet med dette udgangspunkt.
Så er der nogle der nok vil sige, men HEY, hvad med de farver der ikke er i farvecirklen? Her finder vi jo ikke sort, hvid, grå eller brun! Nej, det gør vi ikke, men det fede ved de farver er at vi jo netop kan mikse dem ind som det passer os. De passer til alt. Personligt kan jeg især godt lide at gøre det, hvis jeg kan få farven ind ved også at bruge en diamond-snor samtidigt. Det giver bare en lækker overgang.

Jeg betragter selv creme som en af de neutrale farver, og her kan man se hvordan diamonds igen kan skabe en fin overgang så to ret forskellige farver giver god ro.
Komplementær farver
Hvis jeg arbejder med et mønster, hvor selve mønstret kan forsvinde lidt, hvis jeg arbejder med analoge farver, så kan jeg godt lide at arbejde med komplementær farver. To farver der ligger over for hinanden er komplementærfarver. Når man arbejder med komplementærfarver, så skaber det en klar kontrast, som kan give lidt “forstyrrelser”. Nogle gange kan forstyrrelser være godt, hvis man vil lave noget som er i øjenfaldende.

Her er der ikke arbejdet 100 % med komplementær farver. Dog er lilla og gul komplementær farver, og det er udgangspunktet for valget af de to camo-farver. Da der er baby blue i den ene camo og silver grey i den anden, kom de to farver til at udgøre de sidste farver for at skabe en smule samhørighed mellem farverne.

Her har jeg brugt goldenrod sammen med turquoise. De er ikke 100 % komplementære, men kontrasten bliver skabt, da goldenrod med sin varme farve står mod turquoise kolde tone. Derudover bliver der skabt et “link” mellem de to farver ved hjælp af den snor jeg har lagt mellem de to farver, nemlig neon turquoise/gold brown BB. Så selvom der er arbejdet med komplementær farver er der her skabt lidt ro og harmoni vha. et “link”. Det samme havde man kunne gøre med en diamond i samme farver.
Geometrisk farvevalg
Dette bruger jeg mest når jeg arbejder med smykker, hvor der tit arbejdes med mange farver. Det handler egentlig om at man vælger farver vedhjælp af regulærer polygoner(til dem der ikke er så stærke i matematikken, så er det en mangekant hvor alle sider er lige lange). Hvis man gerne vil arbejde med tre farver, så vælger man tre farver, så ligger med lige mange farver imellem sig. Et eksempel kunne så være gul, blå og rød.
Inspiration
En sidste ting jeg synes er rigtig sjov at arbejde med er inspiration fra andre ting. På den måde får man kastet sig ud i farver, som man normalt ikke lige ville smide sammen. Her er to eksempler.

Farverne her blev valgt med udgangspunkt i mit kostume til vores Rainmaker nummer. Kantbåndet på min kjole havde samme farve som midten og selve kostumet var brunt(i næsten samme tone som tan 380).

Her er farverne valgt med inspiration fra den fleeceline jeg havde. Det eneste der ærgrer mig er at jeg ikke havde en ultra neon yellow
Man kan også vælge farver med udgangspunkt i et bestemt tema, som her, hvor tankerne var at skabe noget “vinter”-agtigt.
Det her var lidt om mine tanker omkring farvevalg. Egentlig så synes jeg at man bare skal kaste sig ud i det. Og hvis man gerne vil se farverne sat sammen i fx fletning, så vil jeg anbefale at man har afklippede snor(ca. 10 cm), så man altid hurtigt kan holde det op mod hinanden. Jeg har mine sat efter farvecirklen(når det drejer sig om de snore med flere farver på, så tager jeg udgangspunkt i farven der virker mest dominerende), på den måde er det nemt hurtigt at vælge farver.
Hvis man gerne vil lære mere om farver, så kan jeg anbefale et kig i “The bead jewelry bible af Dorothy Wood. Der er nogle fine forklaringer af hvordan farvecirklen kan bruges.