Derfor skal du bruge lokalforeningens underskrift

I år får vi en ny konkurrencedisciplin i DcH, nemlig NoseWork. Det bliver rigtig spændende. En ting der dog er resultatet er dette, er at der er kommet en del nye medlemmer til, som tidligere har stillet til konkurrencer i DKK i NoseWork og nu også ønsker muligheden i DcH. Jeg synes det er rigtig fedt, for jeg kender mange af dem, og jeg ved at det vil give et kvalitetsboost(hermed ikke sagt at det ikke nødvendigvis var blevet godt uden). Men hvis man har fulgt debatten, så ved man også at der er opstået lidt drama baseret på manglende kendskab til hvordan tingene egentlig hænger sammen i DcH. Så hvorfor ikke lige kigge nærmere på det?

Lydighed danner præcedens

Jeg ved det lyder skørt, for det vil formentlig ikke give den store mening, og nok endnu mindre, hvis man tidligere har stået i en situation, hvor man ikke tidligere er mødt med krav om at skulle “blåstemples”.

En af de ting der har særlig stor værdi i DcH er vores Lydighedsprogram, og det er ganske simpelt, det er VORES EGET PROGRAM. Jeg har ikke selv deltager i lydighedskonkurrencer i snart ti år, men det er et lækkert program, hvor det frie hundearbejde(der hvor hunden får lov til at bruge sine instinkter) vægtes højere end en stiv stuedressur(og nej, jeg har intet mod stuedressur, jeg elsker min fri ved fod, positionsarbejde m.m., men det er lidt sådan øvelserne sættes op mod hinanden). I og med at det er “vores” program, så har det også været med til at sætte retningen for al øvrig konkurrence i DcH, og vigtigheden af programmet ses også i at DcH’s Konkurrenceudvalg kun varetager lydighedsprogrammet.

Hvis man er lidt nysgerrig, så kan man læse hele DcH’s Lydighedsprogram her, men det vigtige for dette indlæg er følgende citat fra G.R-9:

Lokalforeningerne er ansvarlige for, at hunde, der tilmeldes en konkurrence, ikke er til fare for de personer eller hunde, der er til stede.

Lokalforeningerne er ansvarlige for, at hundeførere og hunde kan deltage i alle øveleser, og at hundene er lovlige konkurrencedeltagere. Lokalforeningen skal udstede et resultathæfte til hund og hundefører. Resultathæftet skal medbringes ved al deltagelse i konkurrencer i DcH.

Hunden skal være vaccineret og have en lovpligtig ansvarsforsikring.

Nordisk Program henviser til DcH’s Lydighedsprogram, så man kan orientere sig om lokalforeningens ansvar.

I agilityprogrammet kan man læse at følgende gælder(her står faktisk ikke at man skal have en startbog, der er underskrevet af lokalforeningen, dette skyldes at det er muligt at stille til start med den såkaldte “røde bog”, bedre kendt som at man starter med sin DKK startbog, gør man det kan resultaterne ikke bruges til oprykning eller kvalifikation til DcH’s DM):

Lokalforeningens bestyrelse har ansvaret for at hund og handler stiler op i den/de klasser hvor de hører hjemme.
Lokalforeningen har ansvaret for at hunde der sendes til konkurrence ikke er til fare for de personer eller hunde der er til stede.

Med lidt variation af ordvalg, så er det den samme formulering, der er at finde i DcH’s Rallyreglement.

IGP følger FCI.

Kigger vi så i DcH’s reglement for NoseWork, så finder vi nok årsagen til at folk bliver lidt forvirrede over at blive mødt af kravet om en underskrift fra en formand i deres lokalforening. For det er nemlig ikke nævnt. Og hvis man ikke er en del af DcH i forvejen og kender til forretningsgangene, så kan man godt blive overrasket og måske lidt småirriteret.

For i bund og grund er reglen om krav til underskrift fra lokalforeningen/bestyrelsesformanden noget vi har taget med ud til alle andre discipliner, fordi det var et krav fra lydighed. Og den nemmeste måde at tjekke om lokalforeningen har givet grønt lys for konkurrencedeltagelse er ved at tjekke startbogen, som i langt de fleste discipliner ALTID skal afleveres.

Dette var så forklaringen på at det måske har været lidt svært at gennemskue at man skulle have en underskrift, men lad os nu se lidt på hvorfor.

Jeg vil tillade mig at tage en lidt anden hat på nu. Jeg er selv bestyrelsesmedlem, og jeg har fået fornøjelsen af at blive valgt som formand for den lokalforening jeg er medlem af. Det betyder også at jeg er den der skal skrive under på startbøger, og da jeg i søndags blev valgt som formand skrev jeg allerede de første 11 NoseWorkbøger under. Alle var hundeførere jeg kender og hvor jeg også ved hvilke hunde de har og ikke mindst hvordan deres samarbejde med hunden er. Det er mennesker jeg godt vil stå ved at lade min lokalforening lægge navn til. Og vi er nødt til at have nogle forholdsregler hvad angår medlemmer, som vi i bestyrelsen ikke kender. Det er der heldigvis veje rundt om, men vi kan ikke bare sige ja, for vi skal være med til at håndtere følgerne, hvis et medlem enten opfører sig usportsligt eller deres hund udviser aggressiv adfærd.

Men min formand vil ikke underskrive

Selv håber jeg at vi hos os finder en måde, hvor vi beder medlemmer, der kun ønsker at være medlem for at deltage i konkurrencer, vil kunne tage kontakt til os inden for at forhøre sig om muligheden. For eksempel har vi ingen instruktører, der er uddannet til at varetage IGP, og derfor vil det være svært for os at kunne vurdere en ekvipages forudsætninger for at deltage i en konkurrence, hvor der fx indgår forsvarsarbejde.

Så hvis man oplever at en lokalforeningsformand ikke vil underskrive, så er der altså ikke fordi de er sære, onde eller ikke ønsker medlemmer. Men hvis man ikke har kendskab til ekvipagen, så kan man ikke som lokalforening ikke tage ansvar for at hunden ikke er til fare for sine omgivelser, og kender man ikke til en specifik sport(og ikke har mulighederne for at rådføre sig med en instruktør, fordi sporten ikke dyrkes i pågældende lokal), så kan det være vanskeligt at stå inde for at ekvipagen stiller til start i den rette klasse.

Alt dette skriver jeg ikke fordi jeg nødvendigvis synes at det er sådan det skal være, men det er de vilkår som man går til konkurrence på når man går til konkurrence i DcH. Og husk nu på at DcH er en forening, der er kun en som er ansat, alt andet arbejde er frivilligt. Det gælder for dommere, hjælpere til konkurrencer, de der afvikler konkurrencerne, instruktørerne i lokalforeningerne, kredsinstruktørerne, som uddanner instruktørerne, vores hundeadfærdskonsulenter og eftersøgningstjeneste er endda gratis at benytte for alle, så længe man betaler for kørslen. Alt dette skyldes at DcH er drevet af ildsjæle, og selvom man føler at man betaler mange penge for et års medlemskab, så er det altså ikke altid sådan at det så betyder at pengene fosser ind i lokalforeningerne. En ret stor andel af grundkontigentet går videre til hhv. kreds- og landsforening. Det er gennem træningsgebyret at lokalforeningerne overlever. Så der er altså ingen lokalforeninger, som kun lige overlever fordi de har en masse medlemmer, der kun er medlem for at deltage i konkurrencer. Til gengæld så forventes det ofte at lokalforeninger, som har medlemmer der deltager i en bestemt disciplin også er med til at byde ind med konkurrencer(og dette må ikke forstås som at jeg finder det voldsomt irriterende, jeg holder mig ikke tilbage for at afvikle konkurrencer).

Så gør dig selv en tjeneste. Kontakt altid lokalforeningen inden du melder dig ind, og forventningsafstem. Det ender med at blive frustrerende for dig selv, hvis dine forventninger ikke kan indfries, og husk at der sidder en stakkels kasserer i den anden ende, som får ekstra arbejde(og de har så rigeligt at se til).

Dette er ikke et “tag nu en tudekiks”-opslag, men blot et forsøg på at belyse hvorfor man ikke bare kan forvente at lokalforeningen bare siger “Fantastisk, selvfølgelig får du en startbog.” Det er mange ting som spiller ind.

Det var alt her fra. Her er et billede af verdens bedste Calle, vi siger tak fordi du læste med.

One Comment

  1. Tak for et rigtig fint skriv, og ja du har ret NWU får tilføjet regler for gyldig startbog i vores reglement.
    Med venlig hilsen
    Bente

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *