Men du har da en hund mere?

Nu hvor konkurrencesæsonen i Nose Work for alvor er gået i gang, er jeg nogle enkelte gange blevet spurgt om hvor jeg var henne. Svaret er egentlig ganske simpelt, Cassi er gået på pension. Hun har gjort sig fortjent til det, hun har været aktiv i konkurrencer fra slut marts 2012 til december 2020, det er mange år. Dertil kommer at alderen, helbredet og tidligere skader har indhentet hende. Så i vinters traf jeg beslutningen. Cassi skal have lov til at nyde den tid hun har tilbage. Hun er ligeglad med konkurrencer, bare hun er sammen med mig og får lov til at arbejde hver dag.

Når folk hører det svar, så kommer forståeligt nok det næste spørgsmål: “Men du har da en hund mere?” Og ja, det har jeg. Jeg har en fantastisk sjov og dejlig Calle, som elsker lige så meget at træne som Cassi gør det. Men modsat Cassi, så er Calle bare ikke en hund der fungerer med konkurrencer(hvilket har taget mig alt for lang tid at acceptere). Calle er den type hund der, når alt spiller, er fantastisk dygtig til alt han laver. Han er den type hund, som er skøn at træne med(for det meste da), men forfærdelig når man er under pres. Han er en enormt følsom hund, som både kan være en styrke og en kæmpe hæmsko.

For mange år siden(Calle er altså ikke en ung hund, han blev 7 år for små ti dage siden) beklagede jeg mig lidt over at det bare ikke fungerede med ham til konkurrencer. Det svar jeg fik den gang ville jeg ønske, at jeg havde accepteret den gang, nemlig: “Calle er ikke en hund, der vil til konkurrencer”. Og hvor er det rigtigt, Calle vil bare gerne træne sammen med mig og få lov til at være verdens sjoveste Calle.

Når det gælder Nose Work, så er han faktisk en fin lille hund. Han synes bare ret tit at der er andre ting, som er sjovere at lave. Se evt. denne video. Inden han skal i gang med søget, er der en fugl der flyver rundt i en busk lidt fra os. Havde Calle skulle bestemme, så var han gået på fuglejagt. Det betød også at han lige skulle løbe lidt af sig før han kunne samle sig om søget. Samtidigt så bliver han lidt frustreret efter han har fundet den første duft. Her har han brug for hjælp til at samle sig.

Cassi kom igennem samme søg. Det er tydeligt at se at hun til trods for at de startede med at træne Nose Work samtidigt har en helt anden erfaring, som simpelthen skyldes at der er lagt mange flere timers træning i hende. Det er ikke uden grund at hun kom i kl. 3. Med hende er det bare at tage linen af og så lade hende om at arbejde. Det er hendes stil.

Bare for sjov skyld, så lad os tage et søg mere. Her kommer Cassis erfaring med at løse problemer lidt i vejen. Jo, hun arbejder super fint, men er bare ikke særlig effektiv. Calle viser tilgengæld at han sagtens kan finde den duft. Der bliver ikke brugt så meget tid på at beslutte sig. Han gør det bare. Cassi får desuden en ekstra udfordring. Jeg vælger at gå ind i området for at støtte hende, men vælger at sætte mig på bænken, så hun stadig skal arbejde selv. Hun er som altid sej og dygtig.

Cassis søg


Calles søg

Når alt det er sagt, så er Nose Work ikke rigtig det Calle synes er det sjoveste i verden. Der er simpelthen for lidt fart på, og den bedste belønning i verden for ham er at have noget i munden. Derfor synes han at denne type næsearbejde er meget bedre. Han får lov til at slutte træningen af med et feltsøg i et nyt område. Her er han 100 % og så klar til at arbejde.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *