Solskinsvejr, nose work og verdens bedste Cassi

Den sidste måned har været mærkelig, meget mærkelig. Her i påsken skulle Cassi og jeg som mange andre have været afsted til Nose Work-konkurrence(ja, og også lidt rally), men det er som så meget andet aflyst. Der kommer forhåbentlig flere muligheder. Som det ser ud lige nu, så tyder alt på at de resultater vi fik i rally tilbage i efteråret er nok til at kvalificere os til DM(hvis det da bliver til noget).

Jeg har selv skulle skifte min arbejdsplads ud, så den flyttede ind i stuen. Det har været lidt en balancegang, for at lave fjernundervisning, virtuel undervisning, vejledningsvideoer m.m. passer ikke Calle så godt. Flere af mine videoer er afsluttet med at han har sagt vov, og der har skulle kæmpes lidt for at holde ham stille. Det bliver spændende at se hvad der sker her efter påske.

Den tid der har været sparet i transport er blevet brugt på at få trænet med hundene. Det er lidt en skam at der ikke er nogen konkurrencer pt. for Cassi kører virkelig på.

En af de ting vi har arbejdet rigtig meget med er forskellige skills. Det kan være lidt en balancegang, for det er nørderiet med udviklingen af hunden færdigheder, så den hurtigt og selvstændigt kan løse et søg, som er der sjove(det er i hvert fald det jeg synes er sjovt).

IMG_5384

Når jeg arbejder med Cassi, så er jeg så heldig at jeg har en hund med et enormt drive. Hun knokler og hun har ikke så meget andet end nose work i hovedet. I dag da vi var færdige(og efter hun havde taget fem søg), så ville hun slet ikke med tilbage til bilen. Det betyder ikke at man skal køre rovdrift, men jeg kan procentmæssigt bruge mere tid på søg, der styrker hendes færdighed end der skal bruges på motiverende søg. Hun får selvfølgelig nemme søg, men hun kan generelt godt lide at knokle. Calle er en helt anden snak. Han skal i langt højere grad have noget nemt og ofte noget genkendeligt. Han var også med i dag, og der var ikke noget han hellere ville end at søge, det var bare ikke lavende han havde lyst til at finde, men mus. Han skal bare have søg, hvor han skal søge, nemt finde duften og så få en belønning. Med Cassi er jeg lidt nazi omkring en præcis markering, Calle kan sagtens blive belønnet for en markering der er 10 cm ved siden af, hvis hans temperament er til det.

IMG_5401

En anden ting jeg har udnyttet tiden til, det er at finde ud af at få filmet mine søg noget mere. Der er en klar grund til det, nemlig at der er så meget man ikke ser, når man er i gang med søget. Nogle gange, hvis det giver mening, så går jeg også søget igennem efter jeg har haft hunden på, og gennemgår det jeg har set. Det er simpelthen fordi at det at få sagt tingene højt, det gør noget for det at huske hvad der er sket. Når jeg kigger søget igennem efterfølgende på video, så kigger jeg på de små tegn på adfærdsændringer, jeg ser på hvilken rolle jeg selv spiller, jeg ser på om jeg kan finde forklaringer på noget i søget, som jeg fandt besynderligt, da vi arbejdede med det. Jeg filmer primært mine søg, hvis der er en færdighed vi skal arbejde på. Hvis jeg har lavet et setup, hvor hunden fx skal arbejde med høje søg, så bruger jeg det som et værktøj til at se hvilke signaler hun giver, når hun arbejder på et højt søg. Det at observere gør at jeg ved at hvis Cassi begynder at søge nedad(dvs. med næsen over jorden), så er der en ret stor sandsynlighed for at hun arbejder med et højt søg. Hun sætter gang i en scanning, hvor hun så indsnævnre området. En af de ting vi arbejder på nu, er at hun kan komme op på min arm og så sætte næsen i retning af duften. Og hun er begyndt at tage i mod hjælpen.

IMG_5388

I dag har vi været ude og arbejde med fem områder.

De to første handlede om problemløsning, og med ens setup, et bordebænkesat foran hvor der var placeret et/to høje søg. Målet var at hun selv skulle finde den løsning, som fik hende tættest på færten.

Dagens første søg. Hun lokalisere hurtigt duften, arbejder sig en tur rundt omkring stenen, for at se om der er andre muligheder for at komme til. Da hun ikke kan det springer hun op på bordet og får hurtigt markeret. Det var et nemt søg, det der var målet her var at se om hun ville løse det, og jeps, det kunne hun.

Lidt det samme setup som i det første søg, og dog ikke. Begge dufte sidder på kanten på taget på shelteren. Den kant rækker en smule ind over bænken, så hun skal knokle for at komme derop. Hun finder hurtigt ud af hvor der er duft og begynder at arbejde med det. Omkring  35s viser hun tydeligt at duften befinder sig oppe. Omkring 1.10 hopper hun op og er ret sikker på hun har den. Hun er omkring 20 cm fra kilden, og da den ikke bliver markeret arbejder hun lidt længere. Herefter arbejder hun et kort øjeblik meget langt væk, men fordi jeg bliver hvor jeg er kommer hun tilbage igen. Det er tydeligt at hun godt ved der er en duft mere deroppe, og jeg animerer hende til at hoppe op. Og når man har sagt op til Cassi, jamen, hvorfor så stoppe med bordet. Hun markerer på den første duft, det får hun belønning for. Jeg holder vejret og satser på at jeg kan stole på at hun ikke kan finde på springe ned deroppe fra. Hun får færten af den anden og ved hjælp af lidt smidighed, så får hun også markeret.

Det tredje søg blev filmet, men giver ikke så meget at se på. Det var i et skovområde, hvor målet mest var at se om hun også bare ville sætte igang med at søge. Og ja, det gør hun selvfølgelig. Det var et stort område, og hun nød at kunne strække benene. Det ene søg, et højt et kunne hun simpelthen ikke løse. Det var sat på en gren, så det var “frithængende”. Hun tog færten af det og undersøgte samtlige træer der var omkring det, men selv da jeg bad hende støtte sig op ad mig kunne hun ikke løse det. Da jeg træk grenen ned, så opdagede hun den. Så “skovområde” og fært i ca. 2 m højde er et setup hun ikke er stærk i.

IMG_5412

Næste søg kan der ikke siges så meget om. Jeg ville tjekke hvad der skete hvis duften var gravet ned under sand. Det lykkedes slet ikke.

Som afslutning fik hun det ene af Calles nemme søg. Det drillede hende lidt i starten, men ellers var hun bare ret glad for at tage noget nemt.

Det var alt for denne gang. Det mest positive ved tiden lige nu er det helt igennem fantastiske vejr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *