Feltsøget – 26/2-15

Da jeg i sin tid fik Cassi, så startede jeg op på træningen af lydighedsprogrammet forholdsvist tidligt. Hun havde alle C-øvelserne på plads relativt tidligt, selvfølgelig skulle de da finpudses, men hun havde godt styr på dem.

Med Calle har det været en lidt anden snak. Brikkerne begynder stille og roligt at falde på plads og der begynder at komme lidt form på øvelserne. Det skyldes primært at lillebror er en helt anden type hund end Cassi, han er så umoden i forhold til hvor hun var henne i samme alder. En anden grund er at jeg har så mange jern i ilden med hensyn til hundetræning, at der ikke er tid til endnu en sportsgren der skal tages voldsomt seriøst. Det er agilityen og freestylen der kommer i første række med begge hundene.

Vi træner dog på et lydighedshold og det skyldes mest af alt at han har godt af at træne med forstyrrelser fra andre hunde. Og Calle synes det er skægt.

En af de ting jeg synes er så fedt ved DcH’s lydighedsprogram er de frie øvelser, rundering, frit søg(feltsøg) og spor. Her kan hunden arbejde på den måde den er skabt til fra naturens side, og det er uden tvivl noget af det mest fantastiske at se sin hund lave de her øvelser.

Calle er blevet snydt lidt, for da vi nåede til januar var han endnu ikke startet op på nogen af de ting(okay, pjat, han havde da gået to sporsmiley). Han fik et enkelt forsøg til træning for noget tid siden, og han kom med genstanden. Det var meget simpelt, og jeg besluttede at selvfølgelig skulle lillebror også have fornøjelsen af at kunne lave et feltsøg.

Så her er der lidt om hvordan jeg indlærer feltsøg med mine hunde…
Det er alfa og omega at hunden altid vil komme tilbage med sit legetøj til sin fører. Det skal ikke give mening for den at lege med sig selv, for hvorfor vil det så give mening at komme tilbage med en genstand den finder i feltet.

Så allerede der stødte jeg på den første forhindring med Calle. For han havde lært at lave trækkeleg, men jeg havde ikke for alvor haft fokus på afleveringen. Det skulle der styr på som det første. Så jeg brugte en del af øvelserne fra Klik dig til Succes fra Hund og træning. Vi lavede en del dead or alive m.m., men det som det mest af alt hjalp på var det at slippe på kommando.
Samtidigt havde jeg observeret hvor meget han elskede at lave trækkeleg med Cassi. Flere gange i løbet af dagen kunne han komme med et fleecereb, en sko, et stykke bamse og nærmeste stoppe det op i hovedet på hende for at få hende til at lege. Så jeg smed Cassi ud af stuen og tog lillebror hen til mig. Vi lavede trækkeleg og så slap jeg rebet og ventede på hans næste skridt og han kom helt tæt på, godt nok i en dæk. Han fik det han gerne ville, nemlig massere af leg.
På den måde fik jeg ham mere og mere interesseret i at lege sammen med mig. Vi begyndte at kaste det lidt væk og han kom tilbage med det, dygtig lillebror.

Når hunden er sikker i afleveringen inden for i stuen, kommer den med ud på græs. Den bliver enten bundet eller dækket af og jeg går ud og lægger legetøjet mens hunden ser på(eller får en hjælper til det). Hunden henter legetøjet og kommer tilbage med det og så er der vild trækkeleg. Der bliver ikke brugt nogen pladskommando på noget tidspunkt, for der skal bare drive på hunden.
Langsomt bliver det gjort lidt sværere. Hunden kommer med ud forskellige steder og legetøjet bliver langsomt gemt mere og mere. Jeg kører i et godt stykke tid med hunden ser legetøjet bliver lagt ud og samtidigt kommer der flere forskellige genstande i spil i stedet for legetøjet. Jeg begynder også at putte en søgekommando på.

Cassi syv måneder gammel og sin femte gang med noget der minder om et feltsøg. Det var et svært felt og hun er lige inde at søge om hjælp. Men ellers er der massere af arbejdsiver.

Når jeg føler at hunden er rigtig sikker, så stopper jeg med at lade hunden se genstanden blive udlagt(den bliver så lettere at finde), og så starter vi ellers op på træningen af “det rigtige feltsøg”. Når der skal flere genstande på vil det også blive lettere at finde dem. Simpelthen for at holde gejsten oppe på hunden. Jeg begynder at sende mine hunde ind i medvind, sender dem i et felt hvor der ikke er trådt en fært rundt i hele feltet, sender dem ind på forskellige former for underlag.

Nu er lillebror nået så langt at han kan løbe ind i et rigtig felt, finde noget der er godt gemt og SØRME om han ikke kommer tilbage med det han har fundet.

Lillebrors første feltsøg Opens in a new window

Opens in a new window

Opens in a new windowOg så en lille sjov historie, jeg kom til at tænke på mens jeg skrev dette indlæg.
I 2012 var jeg ude i C-klassen med prinsessen. Den ene af konkurrencerne var på hjemmebane, og der var godt nok mange hundeførere som blev noget overraskede over feltet, som var på meget kortklippet græs(vi havde netop fået slået hø, bare en uge før).
Man kunne se genstandene, og alligevel havde langt de fleste hunde alvorlige problemet med at finde genstanden.
Blot en lille reminder om hvorfor man ikke “bare” skal træne i de samme omgivelser hver gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *